Citrinul este varietatea de culoare galbenă a cuarțului. Numele mineralului este dat de culoarea sa (în limba latină citrus înseamnă lămâie).
În prezent se disting după culoare și modul de obținere 5 tipuri de citrine: 1.citrine naturale cu conținut de fier (sub formă de incluziuni submicroscopice) de culoare galben-portocalie – apar sub formă de zone în ametist (cuarț violet) sau ametrin (varietate galben violetă) 2.minerale galben-portocalii obținute prin încălzirea ametistelor din zone ca Brazilia, Uruguay, Namibia sau Tanzania la temperaturi între 300-550 °C 3.minerale sintetice, de culoare galben-brună, obținute prin procese hidrotermale artificiale din cuarț cu conținut de fier 4.minerale galbene sau fumurii, provenite din cuarț cu conținut de aluminiu, iradiat și tratat prin căldură (300 °C). 5.varietatea verde-gălbuie, obținută prin iradierea și tratarea la cald (150-250 °C) a cuarțului natural ce conține urme de aluminiu.
Mineralul este folosit în special ca piatră prețioasă. Din cauza faptului că citrinele naturale sunt rare, pe piață apar frecvent pietre false colorate, sau cuarț tratat. Asemenea minerale false sunt vândute de asemenea ca topaz (varietatea galbenă).
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.